Saturday, April 17, 2010

Kампанията „Повече българчета за България“

-„Тройка на Разсъмване“ и Радио Витоша организират за 5-та поредна година кампанията „Повече българчета за България“.

- За втора година тя е подчинена на проблемите с репродуктивното здраве, като фокусът тази година ще бъде върху сурогатното майчинство и осиновяването.

- ”Човечността има лице” е мотото на тазгодишната благотворителна инициатива, в която дарителите ще могат да подкрепят финансово избрана от тях кауза от три възможни и да аргументират избора си в ефир.


През петте години на съществуването си кампанията „Повече българчета за България“ има като основна цел да привлича вниманието към ниската раждаемост като окуражава и съдейства на бъдещите родители, поощрява споделянето на проблемите и информира за възможните им решения, търси отговор на трудни въпроси и се допитва до мнението на различни специалисти.

През първите три години кампанията „Повече българчета за България“ поощряваше семейни и несемейни двойки от цяла България да зачеват и раждат деца. 16 бебета проплакаха в резултат на инициативата.

През 2009 г. „Повече българчета за България“ по Радио Витоша постави във фокуса на обсъжданията проблемите на репродуктивното здраве: безплодието като проблем, възможните видове лечение, финансовата ангажираност на държавните и неправителствените институции. Особено внимание получи и въпросът за пренаталната диагностика, която дава възможност за откриване на вероятни проблеми с плода още в майчината утроба.

Кампанията „Повече българчета за България“ през 2009 г. имаше и благотворителна страна - „Тройка на Разсъмване“ и Радио Витоша разкриха и захраниха с 3 000 лв. дарителска сметка в полза на единственото по рода си в страната Детско неврологично отделение към Медицинска Академия. А в дните на кампанията, напълно в духа на темата водещите от „Тройка на Разсъмване“ призоваваха фирми, организации и частни лица да се включат и в инициатива, целяща подобряване на условията в Отделението за лечение на стерилитет към Медицинска Академия.

Още по време на кампанията през 2009 в предаването „Тройка на Разсъмване“ не бяха подминати и спестени коментарите на водещите и слушателите и по други наболели теми: за осиновяването като алтернатива за бездетните двойки и промяната на законодателството с цел облекчаване на тази процедура, както и поощряването на спермодарителството в България. Оживените коментари и болезнените изповеди по тези теми дадоха основание проблемите на осиновяването и сурогатното майчинство да бъдат избрани за фокус на кампанията през 2010.

Тази година в периода 22 март – 15 април Милена, Кирил и Тодор ще канят за коментар в ефир водещи специалисти в различни направления - както лекари, занимаващи се с лечение на стерилитет при мъже и жени, така и юристи и социални работници, които имат професионален поглед и отношение към възможностите за осиновяване в България.

С приоритет, разбира се, ще бъдат личните истории, опита и мнението на всеки слушател с отношение към обсъжданите теми.

Един от основните акценти през 2010 г. ще бъде изключително оспорваната в световен мащаб процедура на сурогатно майчинство (т.нар. „майка под наем“). Втората важна тема, която „Тройка на Разсъмване” ще коментира е процедурата за осиновяване и необходимостта тя да бъде облекчена за двойки с репродуктивни проблеми.

Дарителството отново ще бъде във фокуса на инициативата. ”Човечността има лице” е мотото на тазгодишната благотворителна кампания, която дава възможност на слушатели и фирми да подкрепят финансово, избрана от тях кауза от три възможни.

Дарителите директно ще превеждат парите на хората, организациите или институциите, които искат да подкрепят и така ще имат личен контрол върху средствата.

Така хората ще могат да избират сами или с помощ от водещите благородната кауза, която да подкрепят - дом за сираци, лечение на безплодие на конкретен човек или Детско нефрологично отделение към Медицинска академия, което „Тройка на Разсъмване“ традиционно подпомага.

„Тройка на Разсъмване” не поставя ограничение за размера на даренията - еднакво ценни са тези на граждани с по-малки възможности и приноса на хората и компаниите, решили да дарят повече. Всички дарители ще бъдат интервюирани в ефир - за да обяснят своите мотиви за избор на кауза и да заявявят позцията си по конкретния проблем, но и за да излязат от анонимност и така да разкрият лицето на човечносттта.

Както всяка година и за всяка инициатива на „Тройката”, за „Повече българчета за България 2010“ можете да научите, както от ефира на Радио Витоша и в специално създадените теми във форума на www.vitoshaonline.com, и от най-четените сайтове, специализирани издания и средства за масова информация.

До този момент за дали съгласието си за подкрепа : клиниката за ин витро „Олимед”,Варна(три ин витро процедури),Клиника „Свети Лазар” в гр,София(една ин витро процедура), предаването Колелото на късмета с Румен Луканов(с парична сума за Детско нефрологично отделение към Медицинска академия ) в което Милена,Кирил и Тодор ще участват 01.04.2010 г.,за същата кауза. ,Hill Clinic ,Чиполино,както и други частни лица и личности известни на обществото .Доктор Стаменов с две процедури ин витро, докторТабакова с една процедура икси, доктор Щерев една ин витро процедура. Фирма за почистване "Бориван" с пари за детско отделение по нефрология и цялостно почистване за дом за сираци. Частна детска градина Джани Родари за същата кауза. Чиполино с дарение за домът в Нови Хан, а също други частни дарители.

„Човечността има лице” е дарителската инициатива към кампанията „Повече българчета за България” 2010 . „Тройка на Разсъмване” призова всички ,които желаят да помогнат,да го направят в ефир,с лицето и името си. Милена ,Кирил и Тодор призоваха човечността за три благородни каузи – дом за сираци ,лечение на двойка с репродуктивен проблем и Детското нефрологично отделение към Медицинска Академия .

На 15-ти април ,между 9 и 10 часа,тримата водещи посрещнаха в студиото си представители на пет от най-престижните клиники за репродуктивно здраве в България.

В присъствието на нотариус Пиринка Петрова от нотариална кантора 157 ,бяха изтеглени номерата на момичета записали се за безплатните процедури - общо 7 ин витро (с включени лекарства и кръвни изследвания) и една икси процедура . За клиника „Олимед”,Варна, в присъствието на Юлиян Страшимиров(Олимед) ,нотариус Петрова изтегли номер 34,от София ,на възраст 31 години и ниво на FSH 18 ; номер 87,от Бургас ,на възраст 26 години ,с ниво FSH до 18 и номер 98 ,от Добрич ,на 30 години ,с ниво на FSH 8,1 . За клиника „Св.Лазар” ,в присъствието на д-р Лачев ,бе изтеглен номер 80 ,на 44 години ,от София,с ниво на FSH 10,88 . Центъра за репродуктивно здраве „Надежда” бе представен от Десислава Георгиева(психолог) и пое ангажиент за две ин витро процедури- на номер 69 от София ,на 41 години ,с ниво на FSH 6,55 и номер 39 , от Самоков ,на 32 години и с FSH 7,2 . Д-р Табакова присъства лично и сега ,в РепроБиоМед на икси процедура ще се подложи номер 36 ,от София ,на 32 години с ниво на FSH до 18 . Към жеста на д-р Табакова се присъедини и слушател на „Тройка на Разсъмване”-Станимир и съпругата му очакват близнаци след лечение при д-р Стаменов и даряват 1000лева за медикаменти към икси процедурата . САГБАЛ „Д-р Щерев”,бяха в студиото в лицето на д-р Савова и дариха едно ин витро за номер 5 ,на 26 години,от София,с ниво на FSH 12,5 .

„Тройка на Разсъмване” и г-н Живко Калотов,изпълнителен директор на SBS Broadcasting, България ,благодарят от сърце на всички ,които присъстваха ,включиха се и показаха ,че „Човечността има лице”.

Кампанията „Повече българчета за България” продължава до 29-ти април, 2010г. Участвайте в темите и подкрепете каузите!

„Човечността има лице” !

Кампанията е с подкрепата на "Искам бебе"

0 comments:

Post a Comment